Bouwdossier opvragen

Bij een verbouwing wordt vaak gebruik gemaakt van het originele bouwdossier. Op die manier weten architecten, technisch tekenaars en constructeurs met welke materialen gewerkt is, en welke belasting deze kunnen hebben. Als er geen bouwdossier is, maken ze schattingen en nemen ze het zekere voor het onzekere. En dat kan best wel eens duurder uitkomen.

De opdracht was duidelijk: zorg dat het bouwdossier wordt gevonden. Dus onze zoektocht begon.

Bij de gemeente Utrecht kun je bouwdossiers opvragen, bij hun digitale loket. Daar staat dat je vanaf 1996 bij de gemeente zelf terecht kunt, en als je huis van 1995 of eerder is, moet je naar het Utrechts Archief. Ons huis is ontworpen in 1996, dus ik vulde het formulier in.

Ik kreeg een cryptische antwoord van de gemeente:

“Beste Evelyn, U hebt een dossier opgevraagd.
Het gebouw op dit adres is volgens het Kadaster uit 1998. Wij hebben geen oprichtingsdossier van dit adres in ons archief.

Wat te doen

Hebt u vragen? Reageer dan op deze e-mail.”

Heh? Natuurlijk had ik vragen…

Gelukkig wilden ze het me wel even uitleggen, de korte versie is: wij kunnen niks vinden, de kans is groot dat het is vernietigd… Probeer het bij het Utrechts Archief. Maar daar vonden ze ook niks. Dus, dat was nogal een domper…

Gelukkig wist een buurman te vertellen dat de originele architect Fons Verheijen was. En dat de allereerste opbouwen ontworpen zijn door Kerste-Meijer. Hier zie je hun tekeningen voor de ‘daketages’, zoals ze het zelf noemen.

En Rick Thani zou over het archief beschikken, en wellicht nog tekeningen hebben. Toen ik hem belde, was hij ontzettend vriendelijk en absoluut bereid om in zijn archief te kijken. Hij had recent nog opbouwen voor buren van ons ontworpen, dus hij dacht dat er nog wel wat was. Maar eerst ging hij met zijn bureau verhuizen, dus we moesten even geduld hebben. Drie weken later nam hij contact op. Het bouwdossier was er nog! Het bestond uit een groot aantal tekeningen op A3 formaat. Rick heeft het laten inscannen door een repro-service en naar ons toegestuurd. Bedankt, Rick!

En toen dacht ik: elke buurvrouw of -man die een opbouw wil, maakt ditzelfde rondje langs de gemeente en het archief. En ze krijgen allemaal hetzelfde antwoord als ik… Dus ik heb de gemeente gevraagd of ze de tekeningen opnieuw in hun archief wilden opnemen. En dat wilden ze wel.

Toen ze de bestanden bekeken, en het BV-nummer controleerden, bleek dat het dossier al die tijd in het archief heeft gezeten, maar op een verkeerde plek was opgeslagen… Dat gaan ze nu herstellen. Fijn voor de volgende! Maar de mensen die nu in onze straat wonen kunnen de bestanden natuurlijk ook van ons krijgen. 🙂 Scheelt weer een tientje…

Tekening van doorsnede van ons huis, uit het dossier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *