Duurzaam advies

Lange tijd zeiden we: op de kasverdieping hoeft geen verwarming te komen. In de kas zelf willen we geen tropische planten zetten. En we willen met de seizoenen mee telen, dus daar hoeft geen verwarming. En in onze huidige slaapkamer hebben we ook nooit de verwarming aan, dus waarom zouden we dat dan in de opbouw wel nodig hebben?

Toch begonnen we te twijfelen. Gaat zo’n kleine kamer van houtskeletbouw in de winter niet te koud worden? Het staat als een losse unit bovenop het huis, dus de wind heeft vrij spel. En stel dat er ooit stadsverwarming in onze buurt komt, en ze ook koeling kunnen leveren, moeten we dan die kamer niet gaan voorbereiden met bijvoorbeeld vloerverwarming? Tijdens de verbouwing ligt immers alles open… Vele vragen dus, en vooral gissen naar antwoorden.

Toen sprak ik mijn vriendin Ryanne. Zij heeft “helder en goed gemotiveerd advies” gekregen van Hilbrand Does, van Energiegarant, en raadde hem van harte aan. Gelukkig had Hilbrand op korte termijn tijd. En Ryanne had niets teveel gezegd!

Hilbrand kwam ons huis bekijken, en vertelde ons welke maatregelen we nu kunnen nemen, en welke we prima kunnen uitstellen tot de cv-ketel aan vervanging toe is. Tijdens de afspraak beantwoordde hij al onze vragen, over ventilatie, isolatie, verwarmen, koelen en verduurzamen. We hadden binnen een paar dagen een fijn, leesbaar rapport op de mail. We hebben een goed gevoel over het advies.

Wil je ook een advies? Het advies kost 300 euro. De gemeente Utrecht betaalt 250 euro terug als je binnen 2 jaar een maatregel uit het advies uitvoert. Op utrecht.nl lees je er meer over.

In een notendop gaan we dit doen:

Op de kasverdieping

Doel: warmteontwikkeling tegengaan
  • zonwerende coating op de ruiten tussen woon- en kasgedeelte
  • witte dakbedekking in plaats van zwarte, bijvoorbeeld witte bitumen of EDPM
Doel: koelen en verwarmen van de slaapkamer
  • kleine reversibele lucht-lucht warmtepomp (een split unit airco die kan koelen en verwarmen)
Doel: energie opwekken
  • De bestaande set van 8 zonnepanelen en omvormer uit 2016 bij elkaar houden, en in zijn geheel verkopen. Waarschijnlijk kunnen we de de bestaande omvormer niet meer gebruiken als we de helft van de zonnepanelen moeten verwijderen. Verkopen is dan de beste oplossing. Dat levert wat op en zo komen onze panelen toch nog goed terecht en worden ze niet weggegooid.
  • 4 nieuwe zonnepanelen met een hoger wattpiek vermogen plaatsen (op ons nieuwe dak past helaas niet meer dan dat)
  • eventueel later dunne film zonnepanelen integreren in de ruiten van de kas. Dit is nog erg duur op dit moment en dit project is toch al niet goedkoop.

Op de slaapverdieping

We hebben slechte ventilatie op de slaapverdieping. Dat komt doordat de ventilatie-unit helemaal beneden staat, en lucht moet verversen op 3 verdiepingen, en dat vervolgens weer moet afvoeren via het dak. Dus de unit is erg ongunstig geplaatst.

Dat merken we dus op de slaapverdieping. Het is lastig om de stoom uit de badkamer te krijgen als er is gedoucht. Daardoor ontstaat er gemakkelijk schimmel.

Doel: ventilatie verbeteren
  • Hilbrand raadt ons aan om de slaapverdieping los te koppelen van de huidige ventilatie. Daardoor krijgt de ventilator het gemakkelijker om de woonverdieping te ventileren.
  • In een verlaagd plafond boven het toilet komt een balansventilatiesysteem, wat schone buitenlucht de overloop in blaast, en via de badkamer vieze lucht afzuigt. In de zomer is er dan ook de mogelijkheid tot passieve nachtkoeling.

Toekomstplannen

Wanneer onze CV ketel aan vervanging toe is, kunnen we vloerverwarming aanleggen op de woonverdieping, en een all-electric warmtepomp installeren. Daarmee kun je verwarmen en koelen.

We kunnen ook nog screens plaatsen op de ramen op de woonverdieping die nu zorgen voor veel warmte in de zomer om warmteontwikkeling tegen te gaan. Met een inductiekookplaat erbij zouden we dan helemaal van het gas af kunnen.

Dit speelt allemaal pas over 3 tot 5 jaar. Het geeft ons veel rust dat we dit als een los project kunnen zien, en niet tijdens het bouwen van een verdieping met kas op ons dak dit er ook nog allemaal bij moeten doen. Het is ons doel om tijdens de verbouwing in huis te blijven wonen.

En hoe gaan we dat betalen?

De balansventilatie, de vervanging van de zonnepanelen, en de reversibele lucht-lucht warmtepomp kosten rond de 8000 euro. Dit hadden we nog niet opgenomen in ons budget.

We kunnen dit bedrag opnemen in de hypotheekaanvraag voor de nieuwe verdieping, of er een duurzaamheidslening voor aanvragen bij de gemeente Utrecht. Zo’n lening heeft als voordeel dat de rente erg laag is, maar als nadeel dat de betaaltermijn veel korter is dan een hypotheek. We gaan even uitrekenen wat dat met onze maandlasten zou doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *