Nieuw ventilatiesysteem

Om het kasproject te vereenvoudigen zijn we begonnen om onderdelen naar voren te halen. Een van die onderdelen is de mechanische ventilatie. Dit is de ventilatie die via een soort schoorsteen de slechte lucht uit ons huis blaast. Als we een kas krijgen moet die schoorsteen weg en het scheelt veel werk als daar dan zo min mogelijk door loopt. Vandaar dat we nu alvast de ventilatie verbeteren.

Een aanleiding om dit aan te pakken was ook het artikel in Trouw over warmteverlies via mechanische ventilatie. Het artikel is zeer de moeite waard om te lezen.

Geen zin om dit te lezen? Dan heb je hier de samenvatting: Huizen met mechanische ventilatiebox met één regelknop verliezen tot wel 40 procent van hun warmte. Door bewuster te ventileren valt hier flink op te besparen.

Via via kregen wij de aanbeveling om contact op te nemen met de ventilatie-installateur, genaamd Ventilatie Muis. Onze kinderen verwachtten een daadwerkelijk knaagdier over de vloer, maar er kwamen twee kundige mannen die een Duco Silent box hebben geïnstalleerd.

Onze oude box ververste alle lucht in het hele huis wanneer je hem aanzet. Dus als je had gedoucht, werd ook de lucht in de woonkamer ververst, terwijl dat niet nodig is. Dat kost veel energie om de woonkamer dan weer te verwarmen. Ook was de ventilatie op de slaapverdieping niet goed.

De Duco box heeft twee losse zones, die automatisch en onafhankelijk van elkaar kunnen worden geventileerd. Hij heeft een CO2 sensor die de luchtkwaliteit op de woonverdieping meet, en een vochtsensor die in de badkamer en toilet meet of hij aan moet. We verwachten hierdoor een besparing op de energiekosten.

Gat in de achterwand van de wc boven

Om de losse zones te kunnen creëren, is er een gat gezaagd in de achterwand van het toilet op de slaapverdieping. De luchtuitlaat is verplaatst naar de zijgevel van het huis, direct aan de box.

Dit is ook een grote verbetering ten opzichte van de oude situatie: Voorheen moest de ventilatiebox op de begane grond lucht van 3 verdiepingen naar de begane grond zuigen en vervolgens 3 verdiepingen omhoog om het via het dak weer uit te blazen.

De gevolgen van waren vooral op de slaapverdieping merkbaar. Daar lukte het de oude box eigenlijk gewoon niet goed genoeg om al het vocht weg te zuigen na het douchen, en zag je in de raamkozijnen schimmel verschijnen.

Nu is het veel slimmer ingericht: de vieze lucht gaat direct naast de box via de gevel naar buiten.

Duco Silent box geïnstalleerd

Met het lostrekken van de installatie van deze box slaan we meerdere vliegen in één klap:

  • we maken het kasproject minder complex en daarmee goedkoper
  • we verbeteren de luchtkwaliteit, met name op de slaapverdieping
  • we maken het kasproject gemakkelijker omdat we alvast 1 van de pijpjes in het schoorsteentje hebben verplaatst.

Weer een stapje in de juiste richting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *