Wanneer komt die dakkas nou?

In augustus is het gelukt om een hypotheek te krijgen om de dakkas mee te betalen. Meteen zijn we op zoek gegaan naar aannemers, die een offerte konden maken. We hebben 3 aannemers benaderd die ons zijn aangeraden door Bouwadviesbedrijf Mur, die ook de technische tekeningen heeft gemaakt.

  • 1 aannemersbedrijf gaf aan pas in april 2023 tijd te hebben voor het maken van een offerte.
  • 1 aannemer kwam langs en maakte aantekeningen, maar is tot op heden niet met een offerte gekomen.
  • 1 aannemer kwam met een perfect uitgewerkte offerte, die helaas ver boven ons budget uitkwam.

Nu zijn we een paar maanden verder. We hebben besloten om in het nieuwe jaar opnieuw een aantal aannemers te benaderen die ons zijn aangeraden door vrienden en buren.

Intussen zitten we niet stil. Een paar zaken uit het project hebben we naar voren getrokken, zoals het installeren van het regenwatersysteem door Just Nimbus. Dit zal aan het einde van de kerstvakantie gebeuren. Eerder schreef ik al dat we regenwater willen opvangen, en rekende ik uit hoe groot de zak moest zijn.

Project versimpelen = kosten omlaag

Doordat we de ventilatiebox en het regenwatersysteem uit het project te trekken, kunnen we de kosten omlaag brengen. Hoe dat werkt?

Rechtstreeks inkopen kan goedkoper zijn. Een aannemer huurt voor specialistische klussen ook een specialist in. Op de offerte van die specialist leggen zij ook weer een percentage om hier ook wat aan te verdienen.

Een aannemer rekent ook projectkosten als percentage van de totale aanneemsom. Als dus deelprojecten uit het totale project haalt, verlaag je ook nog eens de projectkosten.

Een simpel rekenvoorbeeld:

Mechanische ventilatie kost €2000 euro.

De aannemer wil hier ook nog wat aan verdienen en legt hier 10% bovenop en dan kost die mechanische ventilatie dus €2200 euro.

Op de hele aanneemsom rekent de aannemer ook nog 7% projectmanagementkosten. Daarmee kost die mechanische ventilatie ineens €2354,-

Als je dit zelf doet dan kun je dus theoretisch €354 euro besparen. Je moet dan wel zelf offertes aanvragen, thuisblijven tijdens de installatie en koffie zetten.

Dit lijkt kruimelwerk maar is een besparing van 17,7%. Als we nog wat van dit soort besparingen vinden dan komt onze droom van een kas op ons dak weer een stapje dichterbij.

Het belangrijkste is dat we de komende tijd een aannemer vinden die onze droom voor een redelijk bedrag wil bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *