Geel, blauw, rood en misschien groen

Aan begin van onze zoektocht kreeg ik van een vriend, Dennis Ketel, een artikel in de Utrechtse Internet Courant doorgestuurd, over wat je allemaal kunt doen met al die m2 dakoppervlakte. Ik besloot me verder te verdiepen in groene, gele, rode en blauwe daken.

Groene daken zijn daken waar plantjes op groeien. Dit kan van een een simpele laag sedum tot serieuze dak-akkers gaan.

Gele daken zijn daken met zonnepanelen. Dit hebben we nu. We hebben 8 zonnepanelen, en ergens in de eerste helft van 2024 hebben we de investering terugverdiend.

Rode daken zijn daken met extra leefruimte, zoals een terras.

Maar de kleur die me het meeste aansprak was het blauwe dak. Dat zijn daken die zorgen voor wateropvang. Dit is vooral belangrijk omdat de steeds heviger wordende buien het riool belasten. Vanaf het allereerste moment is het de bedoeling geweest om bij onze kas ook al het regenwater op te vangen en te gebruiken voor de gewassen. Bij sommige gemeentes krijg je al een aardige subsidie als je je regenpijp ‘afkoppelt’ van het riool, bijvoorbeeld door het water in een tank op te vangen.

Ik ben gaan zoeken of dit soort subsidies ook in Utrecht worden gegeven. Vooralsnog is dat niet zo, zo blijkt uit deze pagina op de site van de gemeente Utrecht. (Wel voor groene daken, overigens.)

Duurzame Daken Expo

Tijdens mijn onderzoekje kwam ik ook de NMU tegen, de Natuur en Milieu federatie Utrecht. Ik heb afgelopen woensdag de telefoon gepakt, en ze gewoon maar eens opgebeld. Er nam een hele aardige vrouw op, Ieke Benschop. Ze is projectleider Duurzame Daken, en vertelde me dat er in het weekend een expo zou komen over duurzame daken, en ze stuurde me een lijstje met bedrijven die kunnen helpen om je dak te verduurzamen. Superhandig!

Ik ben met mijn zoon naar die expo bij ANNE in Utrecht geweest, en het was erg leerzaam. Ik heb verschillende soorten sedum gezien, speciale dakbedekking die water op kan vangen, en ook weer kan lozen als er een flinke bui aankomt, en zonnepanelen waar planten om en onder kunnen groeien. Dat bevordert namelijk de stroomopbrengst.

Voorbeeld van zonnepanelen met plantjes eronder

Ik heb niet zo veel foto’s gemaakt, maar hier vind je een blogpost van de NMU zelf. Helemaal onderaan staat nog meer informatie over de verschillende soorten duurzame daken, met die vier kleuren.

En wat doen we zelf?

We hebben in de zomer van 2020 een regenton van 400 liter voor ons huis gezet. We gebruiken dat water voor de tuin, de balkonbakken en verwennen ook de plantjes binnen ermee. En zoals je in een eerdere blog hebt kunnen lezen, komt er in onze kruipruimte een grote waterzak waarin we al het regenwater opvangen. Dat pompen we vervolgens weer naar boven, om de planten in de kas te beregenen.

Een regenzuil van 400 liter! Laat de regen maar komen…

Dus ons dak wordt sowieso blauw, en je kunt ook zeggen rood (want extra leefruimte). Als het lukt om de zonnepanelen te verplaatsen naar het dak van de slaapkamer, dan wordt het ook geel, en we denken erover om op termijn ook sedum op het dak te leggen. Dit weten we nog niet helemaal zeker, omdat we straks al flink wat werk zullen hebben van de kas. Als er dan ook nog intensief onderhoud aan dat sedum moet worden gepleegd, vinden we het straks vast niet meer zo grappig…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *