De eerste schetsen

Onze architect Mark Mutsaers kwam op een bloedhete avond in augustus langs om te horen hoe hij ons bij onze droom kon helpen. We bespraken de functies die de kasverdieping allemaal moest hebben, en op welke plek deze ongeveer zou komen.

Grofweg wilden we aan de voorzijde van het huis de kas plaatsen. Dat is omdat er daar het meeste licht is. De zon draait namelijk gedurende de dag om de voorzijde van het huis heen. Dus dat we daar de kas wilden plaatsen stond voor ons vast. Ook hebben we een aanrecht nodig, waar we groenten kunnen afspoelen, en zaaigoed kunnen zaaien.

In het volgende gesprek, een maandje later kwam Mark terug met een aantal verkennende schetsen:

Schets 1
Schets 2
Schets 3
Schets 4
Schets 5

Uit deze reeks schetsen trokken we de conclusie dat we toch wel willen vasthouden aan de kas boven de voorgevel, omdat we echt productie willen kunnen draaien. We geven een aardige klap geld uit aan zo’n kas, en dan is zou het jammer zijn als er gedurende veel uren van de dag schaduw van de slaapkamer zou zijn in de kas, zoals bij schets 3 of schets 5. Ook hebben we besloten de kas zo groot mogelijk te maken. Maar er moet ook genoeg comfort zijn in de slaapkamer, dus daarmee viel schets 4 af. In die schets zou je vanaf het voeteneinde je bed in moeten duiken, en dat lijkt ons toch niet zo fijn.

De schets die het meest aansluit bij ons idee is schets 6. Daarop gaan we verder.

Op 14 oktober komen we weer bij elkaar. Dit keer zijn we te gast op het kantoor van Mark in Jin Jersey, een textielfabriek die omgevormd is tot bedrijvenverzamelgebouw. We zien voor het eerst 3D schetsen, die ook qua vormentaal aansluiting zoeken met de rest van de buurt. Helaas heb ik geen digitale variant van deze schetsen.

In november spreken we elkaar nogmaals. We hebben dan een schets waar we allemaal blij van worden. Om aan te sluiten bij de huizen in de rest van de straat, kiezen we voor een pergola die om de hele kas heen gaat. Ook is er een borstwering, die samen met de pergola een soort lijst vormt. Daarmee wordt de kasverdieping visueel losgekoppeld van de rest van het huis. En dat sluit aan bij hoe de opbouwen van de buren er ook uit zien.

De kasverdieping is visueel los van de rest van het huis. Wel is er nadruk op het linkerdeel van de voorgevel, door de 2 puntdaken van de kas. Dat zie je namelijk als je de straat in rijdt.

Met deze tekening durven we het aan:

We gaan naar de commissie Welstand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *