Kas De Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht

Omdat we Evelyn en ik allebei nog nooit een kas gehad hebben, bekeken we de afgelopen tijd diverse kassen om daar de kunst af te kijken. In de Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht staan meerdere kassen en plastic tunnels voor groente en fruit.

Het mooiste is de historische kniekas die er staat. Maar dit is gewoon niet iets wat we op ons dak gaan doen. Vanwege de schuine zijkanten verlies je heel veel kasruimte.

De historische kniekas wordt nu gebruikt als opslag

Dan zijn er nog een aantal grote en moderne kassen. Hier valt vooral de grote hoogte op. Het is moeilijk in te schatten maar ik denk dat deze kassen 3 tot 4 meter hoog zijn. Naast de komkommerplanten staan ladders om te kunnen oogsten.

Dit maakt deze kassen ook weer heel anders dan onze kas die waarschijnlijk een goothoogte van 2,5 meter krijgt. In onze kas kun je waarschijnlijk overal gewoon bij.

Hoge moderne kassen bij Moestuin Maarschalkerweerd

In de hoge kassen groeien komkommers en tomaten tot aan het dak. Eronder groeien aubergines. Dat is een effici├źnt gebruik van ruimte dus daar kunnen wij ook zeker wel wat mee.

Schaduwdoek in de kas

Wat het meest opvalt is dat in alle kassen schaduwdoek gebruikt is. Daar hebben we nog helemaal niet over nagedacht. Hebben wij dat ook nodig? We moeten ons hier in ieder geval verder in verdiepen.

Naast het kassencomplex is ook een grote werkbank met spoelbakken gemaakt. Hier kun je bakken inzaaien en bevochtigen. Ook kun je de oogst hier schoonmaken en afspoelen. We willen zeker ook zo’n werkbank met spoelbak in onze kas maken.

Werkbank met spoelbakken

We zien verder ook allerlei kratten met al opgekweekte planten staan. We zijn van plan om zelf onze planten op te kweken uit zaad maar het is goed om te weten dat je ook een heel assortiment kan en klare plantjes kunt kopen.

Opgekweekte plantjes in perspotjes

We willen proberen het jaar rond uit onze kas te kunnen eten. Daar moet je goed voor plannen en dat komt aan op ervaring en… die hebben we helemaal niet. Dan is het mooi als we onze fouten kunnen corrigeren met planten die al een eind op weg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *