Er komt geen dakkas

We hadden een droom om een mooie kas op ons huis te bouwen. Vanuit onze slaapkamer zouden we zo de kas in kijken. En elk jaar zouden wij de beste pastasaus met onze jongens maken. Van de lekkerste tomaten die we zelf geteeld hadden. Die droom is nu ten einde.

Een droom mag wat kosten maar we hebben nu van meerdere aannemers een offerte ontvangen en het wordt gewoon te duur. De volledig ingerichte nieuwe verdieping met kas en inrichting plus aanpassingen in de verdieping eronder zou ongeveer 3 ton kosten. Wij vinden dat echt te veel op een huis met een waarde van 5 tot 6 ton.

Er zit twee jaar werk in en ook behoorlijk wat kosten om dit plan te maken en uit te werken. Pieken (het gaat lukken!) maar ook dalen (het gaat toch niet lukken) en dit maal 20. Het is een grote teleurstelling.

We gaan nu versneld onze plannen voor verduurzaming van het huis uitvoeren. De verstandige keuze zeg maar…

Uiteindelijk zal het heel fijn zijn om in een verduurzaamd huis met vloerverwarming, een warmtepomp, meer zonnepanelen en een thuisbatterij te wonen. Dat is een stuk beter voor de wereld en de veel lagere energiekosten zijn natuurlijk mooi meegenomen. Evelyn is dit nu allemaal al aan het plannen, zelf ben ik er nog wel even verdrietig over maar dat mag best toch?

In mei gaan we aan de slag met de plannenmakerij voor onze duurzame woning.

Wanneer komt die dakkas nou?

In augustus is het gelukt om een hypotheek te krijgen om de dakkas mee te betalen. Meteen zijn we op zoek gegaan naar aannemers, die een offerte konden maken. We hebben 3 aannemers benaderd die ons zijn aangeraden door Bouwadviesbedrijf Mur, die ook de technische tekeningen heeft gemaakt.

 • 1 aannemersbedrijf gaf aan pas in april 2023 tijd te hebben voor het maken van een offerte.
 • 1 aannemer kwam langs en maakte aantekeningen, maar is tot op heden niet met een offerte gekomen.
 • 1 aannemer kwam met een perfect uitgewerkte offerte, die helaas ver boven ons budget uitkwam.

Nu zijn we een paar maanden verder. We hebben besloten om in het nieuwe jaar opnieuw een aantal aannemers te benaderen die ons zijn aangeraden door vrienden en buren.

Intussen zitten we niet stil. Een paar zaken uit het project hebben we naar voren getrokken, zoals het installeren van het regenwatersysteem door Just Nimbus. Dit zal aan het einde van de kerstvakantie gebeuren. Eerder schreef ik al dat we regenwater willen opvangen, en rekende ik uit hoe groot de zak moest zijn.

Project versimpelen = kosten omlaag

Doordat we de ventilatiebox en het regenwatersysteem uit het project te trekken, kunnen we de kosten omlaag brengen. Hoe dat werkt?

Rechtstreeks inkopen kan goedkoper zijn. Een aannemer huurt voor specialistische klussen ook een specialist in. Op de offerte van die specialist leggen zij ook weer een percentage om hier ook wat aan te verdienen.

Een aannemer rekent ook projectkosten als percentage van de totale aanneemsom. Als dus deelprojecten uit het totale project haalt, verlaag je ook nog eens de projectkosten.

Een simpel rekenvoorbeeld:

Mechanische ventilatie kost €2000 euro.

De aannemer wil hier ook nog wat aan verdienen en legt hier 10% bovenop en dan kost die mechanische ventilatie dus €2200 euro.

Op de hele aanneemsom rekent de aannemer ook nog 7% projectmanagementkosten. Daarmee kost die mechanische ventilatie ineens €2354,-

Als je dit zelf doet dan kun je dus theoretisch €354 euro besparen. Je moet dan wel zelf offertes aanvragen, thuisblijven tijdens de installatie en koffie zetten.

Dit lijkt kruimelwerk maar is een besparing van 17,7%. Als we nog wat van dit soort besparingen vinden dan komt onze droom van een kas op ons dak weer een stapje dichterbij.

Het belangrijkste is dat we de komende tijd een aannemer vinden die onze droom voor een redelijk bedrag wil bouwen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

Nieuw ventilatiesysteem

Om het kasproject te vereenvoudigen zijn we begonnen om onderdelen naar voren te halen. Een van die onderdelen is de mechanische ventilatie. Dit is de ventilatie die via een soort schoorsteen de slechte lucht uit ons huis blaast. Als we een kas krijgen moet die schoorsteen weg en het scheelt veel werk als daar dan zo min mogelijk door loopt. Vandaar dat we nu alvast de ventilatie verbeteren.

Een aanleiding om dit aan te pakken was ook het artikel in Trouw over warmteverlies via mechanische ventilatie. Het artikel is zeer de moeite waard om te lezen.

Geen zin om dit te lezen? Dan heb je hier de samenvatting: Huizen met mechanische ventilatiebox met één regelknop verliezen tot wel 40 procent van hun warmte. Door bewuster te ventileren valt hier flink op te besparen.

Via via kregen wij de aanbeveling om contact op te nemen met de ventilatie-installateur, genaamd Ventilatie Muis. Onze kinderen verwachtten een daadwerkelijk knaagdier over de vloer, maar er kwamen twee kundige mannen die een Duco Silent box hebben geïnstalleerd.

Onze oude box ververste alle lucht in het hele huis wanneer je hem aanzet. Dus als je had gedoucht, werd ook de lucht in de woonkamer ververst, terwijl dat niet nodig is. Dat kost veel energie om de woonkamer dan weer te verwarmen. Ook was de ventilatie op de slaapverdieping niet goed.

De Duco box heeft twee losse zones, die automatisch en onafhankelijk van elkaar kunnen worden geventileerd. Hij heeft een CO2 sensor die de luchtkwaliteit op de woonverdieping meet, en een vochtsensor die in de badkamer en toilet meet of hij aan moet. We verwachten hierdoor een besparing op de energiekosten.

Gat in de achterwand van de wc boven

Om de losse zones te kunnen creëren, is er een gat gezaagd in de achterwand van het toilet op de slaapverdieping. De luchtuitlaat is verplaatst naar de zijgevel van het huis, direct aan de box.

Dit is ook een grote verbetering ten opzichte van de oude situatie: Voorheen moest de ventilatiebox op de begane grond lucht van 3 verdiepingen naar de begane grond zuigen en vervolgens 3 verdiepingen omhoog om het via het dak weer uit te blazen.

De gevolgen van waren vooral op de slaapverdieping merkbaar. Daar lukte het de oude box eigenlijk gewoon niet goed genoeg om al het vocht weg te zuigen na het douchen, en zag je in de raamkozijnen schimmel verschijnen.

Nu is het veel slimmer ingericht: de vieze lucht gaat direct naast de box via de gevel naar buiten.

Duco Silent box geïnstalleerd

Met het lostrekken van de installatie van deze box slaan we meerdere vliegen in één klap:

 • we maken het kasproject minder complex en daarmee goedkoper
 • we verbeteren de luchtkwaliteit, met name op de slaapverdieping
 • we maken het kasproject gemakkelijker omdat we alvast 1 van de pijpjes in het schoorsteentje hebben verplaatst.

Weer een stapje in de juiste richting!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

Rekenen aan het regensysteem

Grappig genoeg wijzen de laatste tijd steeds meer mensen me op het regenwatersysteem van JustNimbus. “Is dat niet iets voor jullie dakkas?” Ha! Jazeker! We hebben Iwan zelfs al in huis gehad om te kijken of onze kruipruimte geschikt is. Daarover schreven we eerder deze blogpost.

Nu het project steeds concreter wordt, zijn we bezig met de budgetten. De waterzak willen we graag financieren vanuit een duurzaamheidslening van de gemeente Utrecht. In tegenstelling tot sommige andere gemeentes, geven de gemeente Utrecht en het waterschap Stichtse Rijnlanden helaas nog geen subsidie voor het afkoppelen van het riool. Daarmee zal de investering uit ons eigen budget moeten komen.

Maar hoe groot is die investering? Dat is afhankelijk van de maat van de waterzak. De kosten zijn gestegen sinds de vorige keer, wat gezien de inflatie geen verrassing was. De standaardmaat van de waterzak is 4500 liter. Dus ben ik gaan rekenen of dit voldoende is voor ons.

De rekensom

Om die rekensom goed te kunnen maken, is het belangrijk om te weten hoeveel water er in de zak komt, en hoeveel we eruit halen. Ons dakoppervlakte is 45m2. Jaarlijks valt er in Nederland 860 liter per m2, dus dat brengt ons op 38700 liter. Voor het verbruik heb ik op verschillende sites gekeken hoeveel liter een wasmachine per keer gebruikt (17 liter) en hoeveel liter je door het toilet spoelt als je doortrekt (ongeveer 8 liter). We hebben twee jonge kinderen dus we draaien zeker 7 wasjes per week. En op dagen dat we allemaal thuis zijn, trekken we het toilet ook nogal vaak door. In totaal kom ik op een verbruik van 1079 liter per week, dus 56108 per jaar. Dat totaal voor toiletten en wasmachine kan best wel kloppen. In 2021 hebben we namelijk 111 kuub water gebruikt, volgens de meetgegevens van Vitens. Daar zitten douchen, vaatwasser en water voor het eten en drinken bij. Een kuub water (ook aangegeven als m2) is 1000 liter.

En dan willen we natuurlijk de planten in de kas beregenen. Op verschillende sites heb ik gevonden dat een moestuin van 10m2 zo’n 60 liter water per dag nodig heeft. Nu hebben wij geen moestuin, maar hier moeten we het maar even mee doen, dus ik ga uit van 60 kratten van 40×60 cm, dus 14.4m2, dus 86,4 liter per dag. Maar omdat ik denk dat het tijdens hoogzomer sneller verdampt in een kas, doe ik het maal 2. Ik reken voor de maanden maart, april en oktober 85 liter per dag, en voor mei tot en met september reken ik met 170 liter per dag.

Dus de totalen zijn:

Regenwater: 45m2 * 860 liter = 38,7m3

Verbruik voor irritatie van de kasplantjes = 33,83m3

Verbruik voor 2 toiletten + wasmachine = 56,11 m3

Uit deze cijfers kun je dus concluderen dat je geen leidingwater nodig hebt om je kas te beregenen!

Maar deze totalen geven geen informatie over de grootte van de zak die je nodig hebt. Daarvoor moet je weten hoeveel het regent, en hoeveel eruit gaat. Liefst per dag…

Tot mijn vreugde kun je op de website van het KNMI de neerslaggegevens vinden. Zij hebben een .txt bestandje met de metingen van De Bilt beschikbaar, met alle waardes sinds 1901!

Dus ik kan rekenen met echte historische gegevens. Top! Ik heb een spreadsheetje gemaakt met daarin een kolom voor gevallen regen maal het aantal vierkante meters dak. (Let op, de waarde wordt weergegeven in tiende millimeters, dus je moet het eerst door 10 delen, en dan vermenigvuldigen met het aantal vierkante meters horizontaal dakoppervlakte). Ik heb de data van de afgelopen 5 jaar gepakt, daar zaten ook wat drogere zomers bij, namelijk. Dus van 21 juni 2017 tot 20 juni 2022.

In de kolom naast de gevallen regen heb ik het verbruik gezet. Op dagen dat we alle vier thuis zijn, trekken we vaker het toilet door, en doen we vaak ook de was. Op dagen dat we naar werk en school zijn, verbruiken we minder. En ook het water voor het beregenen van de kas heb ik erbij opgeteld.

Nu kan ik dus uitrekenen wat erin komt, en wat eruit gaat. Het zal je niet verbazen dat het saldo vaak een negatief getal zal zijn. We verbruiken immers meer water dan er uit de lucht valt.

Als de zak onder een bepaald niveau komt, wordt deze aangevuld met een beetje leidingwater. Ik weet niet precies welk niveau gehanteerd wordt, maar kijkend naar ons verbruik, heb ik 300 liter als minimumhoeveelheid aangehouden. Ik heb ook uitgerekend hoeveel drinkwater er aan de zak wordt toegevoegd.

Als de zak vol is, is er een overloop naar het riool. Dus als het saldo hoger dan 4500 is, gaat alles daarboven naar het riool.

Grafiekje met hoe vol de waterzak de afgelopen 5 jaar hebben gezeten, van 21 juni 2017 tot 20 juni 2022

Conclusie over onze situatie:

We verbruiken veel meer water dan dat er regen valt. Dus er moet regelmatig leidingwater bij. Als je naar het grafiekje kijkt, zie je dat de zak in de afgelopen 5 jaar maar 3 pieken boven de 3500 heeft gehad. En dat de 4500-liter-lijn maar 1 keer is aangetikt. We hadden dus maar 1 keer regenwater in het riool hebben moeten laten lopen omdat de zak vol zat. Dat zou in januari 2018 zijn geweest, omdat het toen weken achter elkaar regenachtig weer was geweest, en omdat het verbruik in de winter laag is, we beregenen dan immers niet in de kas.

Als we alleen de kasplantjes met het regenwater zouden beregenen, zou de zak heel vaak overlopen in het riool. Logisch, in de periode dat het veel regent, hebben wij nauwelijks verbruik. We zouden dan ruim 16 kuub water laten weglopen. Zonde!

Als je alleen water uit je regenwatersysteem haalt om de plantjes in de kas te beregenen, van 21 juni 2017 tot 20 juni 2022

Ook voor anderen interessant?

Toen ik al deze data had verzameld, vroeg Okke zich af of dit ook interessant zou kunnen zijn als je geen kas bouwt. Als je ook een dak van zo’n 45m2 hebt, en een vergelijkbaar verbruik voor je twee toiletten en wasmachine. Dat kon ik natuurlijk makkelijk uit mijn spreadsheetje halen. Kijk maar naar het grafiekje:

Zo vol zit je waterzak als je geen kas op je dak bouwt, van 21 juni 2017 tot 20 juni 2022.

Je ziet hier dat de zak vaak voller zit dan in het eerste grafiekje en dat is logisch, want er is minder verbruik. De lijn tikt twee keer de 4500-liter-lijn aan, dus in 5 jaar zou er twee keer water in riool lopen omdat de zak vol zit. Dus met dat dakoppervlakte is een zak van 4500 liter bij jou ook groot zat, én je gebruikt nagenoeg elke druppel die op je dak valt. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zeker de moeite waard, dus!

En financieel gezien?

Hoe lang duurt het om de zak terug te verdienen?

Drinkwater is veel te goedkoop in Nederland, het kost in Utrecht bijvoorbeeld maar €1.18 per 1000 liter. Je toilet doorspoelen kost minder dan 1 cent, en een wasje draaien net 2 cent. Een regenwatersysteem installeer je niet omdat het je geld bespaart, maar omdat je het belangrijk vindt voor de wereld.

Het regenwatersysteem kost €3499, inclusief installatie. Het is daarom dus veel goedkoper om de plantjes in de kas met drinkwater te beregenen. Dat zou ons namelijk maar 33.83 kuub * 1.18 = €39,90 per jaar kosten. Omdat we de wasmachine en toiletten ook aansluiten, gebruiken we elke regendruppel die op ons dak valt en besparen we jaarlijks 40,7 kuub. Dat komt neer op €48,05. Het kost dus bijna 73 jaar om het regenwatersysteem terug te verdienen. We doen dit echt vanuit overtuiging.

Stel dat je dit systeem zou willen terugverdienen in 10 jaar, dan zou een kuub water geen €1.18 moeten kosten, maar €8.60. Als dat het geval zou zijn, zouden veel minder mensen drinkwater gebruiken om het toilet mee door te spoelen…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

Duurzaam advies

Lange tijd zeiden we: op de kasverdieping hoeft geen verwarming te komen. In de kas zelf willen we geen tropische planten zetten. En we willen met de seizoenen mee telen, dus daar hoeft geen verwarming. En in onze huidige slaapkamer hebben we ook nooit de verwarming aan, dus waarom zouden we dat dan in de opbouw wel nodig hebben?

Toch begonnen we te twijfelen. Gaat zo’n kleine kamer van houtskeletbouw in de winter niet te koud worden? Het staat als een losse unit bovenop het huis, dus de wind heeft vrij spel. En stel dat er ooit stadsverwarming in onze buurt komt, en ze ook koeling kunnen leveren, moeten we dan die kamer niet gaan voorbereiden met bijvoorbeeld vloerverwarming? Tijdens de verbouwing ligt immers alles open… Vele vragen dus, en vooral gissen naar antwoorden.

Toen sprak ik mijn vriendin Ryanne. Zij heeft “helder en goed gemotiveerd advies” gekregen van Hilbrand Does, van Energiegarant, en raadde hem van harte aan. Gelukkig had Hilbrand op korte termijn tijd. En Ryanne had niets teveel gezegd!

Hilbrand kwam ons huis bekijken, en vertelde ons welke maatregelen we nu kunnen nemen, en welke we prima kunnen uitstellen tot de cv-ketel aan vervanging toe is. Tijdens de afspraak beantwoordde hij al onze vragen, over ventilatie, isolatie, verwarmen, koelen en verduurzamen. We hadden binnen een paar dagen een fijn, leesbaar rapport op de mail. We hebben een goed gevoel over het advies.

Wil je ook een advies? Het advies kost 300 euro. De gemeente Utrecht betaalt 250 euro terug als je binnen 2 jaar een maatregel uit het advies uitvoert. Op utrecht.nl lees je er meer over.

In een notendop gaan we dit doen:

Op de kasverdieping

Doel: warmteontwikkeling tegengaan
 • zonwerende coating op de ruiten tussen woon- en kasgedeelte
 • witte dakbedekking in plaats van zwarte, bijvoorbeeld witte bitumen of EDPM
Doel: koelen en verwarmen van de slaapkamer
 • kleine reversibele lucht-lucht warmtepomp (een split unit airco die kan koelen en verwarmen)
Doel: energie opwekken
 • De bestaande set van 8 zonnepanelen en omvormer uit 2016 bij elkaar houden, en in zijn geheel verkopen. Waarschijnlijk kunnen we de de bestaande omvormer niet meer gebruiken als we de helft van de zonnepanelen moeten verwijderen. Verkopen is dan de beste oplossing. Dat levert wat op en zo komen onze panelen toch nog goed terecht en worden ze niet weggegooid.
 • 4 nieuwe zonnepanelen met een hoger wattpiek vermogen plaatsen (op ons nieuwe dak past helaas niet meer dan dat)
 • eventueel later dunne film zonnepanelen integreren in de ruiten van de kas. Dit is nog erg duur op dit moment en dit project is toch al niet goedkoop.

Op de slaapverdieping

We hebben slechte ventilatie op de slaapverdieping. Dat komt doordat de ventilatie-unit helemaal beneden staat, en lucht moet verversen op 3 verdiepingen, en dat vervolgens weer moet afvoeren via het dak. Dus de unit is erg ongunstig geplaatst.

Dat merken we dus op de slaapverdieping. Het is lastig om de stoom uit de badkamer te krijgen als er is gedoucht. Daardoor ontstaat er gemakkelijk schimmel.

Doel: ventilatie verbeteren
 • Hilbrand raadt ons aan om de slaapverdieping los te koppelen van de huidige ventilatie. Daardoor krijgt de ventilator het gemakkelijker om de woonverdieping te ventileren.
 • In een verlaagd plafond boven het toilet komt een balansventilatiesysteem, wat schone buitenlucht de overloop in blaast, en via de badkamer vieze lucht afzuigt. In de zomer is er dan ook de mogelijkheid tot passieve nachtkoeling.

Toekomstplannen

Wanneer onze CV ketel aan vervanging toe is, kunnen we vloerverwarming aanleggen op de woonverdieping, en een all-electric warmtepomp installeren. Daarmee kun je verwarmen en koelen.

We kunnen ook nog screens plaatsen op de ramen op de woonverdieping die nu zorgen voor veel warmte in de zomer om warmteontwikkeling tegen te gaan. Met een inductiekookplaat erbij zouden we dan helemaal van het gas af kunnen.

Dit speelt allemaal pas over 3 tot 5 jaar. Het geeft ons veel rust dat we dit als een los project kunnen zien, en niet tijdens het bouwen van een verdieping met kas op ons dak dit er ook nog allemaal bij moeten doen. Het is ons doel om tijdens de verbouwing in huis te blijven wonen.

En hoe gaan we dat betalen?

De balansventilatie, de vervanging van de zonnepanelen, en de reversibele lucht-lucht warmtepomp kosten rond de 8000 euro. Dit hadden we nog niet opgenomen in ons budget.

We kunnen dit bedrag opnemen in de hypotheekaanvraag voor de nieuwe verdieping, of er een duurzaamheidslening voor aanvragen bij de gemeente Utrecht. Zo’n lening heeft als voordeel dat de rente erg laag is, maar als nadeel dat de betaaltermijn veel korter is dan een hypotheek. We gaan even uitrekenen wat dat met onze maandlasten zou doen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

BAM! Vergunning binnen, bezwaartermijn voorbij!

Het is nu een jaar nadat de commissie welstand akkoord is gegaan met het concept. Vanaf september 2021 zijn Jesper en Nick van Bouwadvies Mur bezig geweest om de schetsen van architect Mark Mutsaers te vertalen naar technische tekeningen.

In oktober kwamen ze met twee man sterk om het hele huis op te meten. Dat was nog best een uitdaging, vanwege de bocht in de gevel. Samen met het bouwdossier dat we in november kregen, lag de basis er om de bestaande situatie te tekenen. Begin december kregen we daar de tekeningen van, en kon Nick beginnen met het tekenen van de nieuwe situatie.

Ons doel was helder: de kas moet zo groot mogelijk worden, maar de slaapkamer mag geen oncomfortabel rothok worden.

Er waren meerdere uitdagingen:

 • Er moest een constructie komen om het gewicht van de kas, en van de plantenbakken erin te kunnen dragen
 • Kunnen we onze droom waarmaken dat je vanuit je bed de kas in kunt kijken?
 • Alle ruimtes zouden smaller worden door dikke muren met isolatiewaardes die bouwbesluitwaardig zijn
 • Hoe plaats je de trap om te zorgen voor een bordes bovenaan die voldoet aan het bouwbesluit?
 • Hoeveel zonnepanelen kunnen we houden? Hoe loopt de stroomkabel naar de meterkas?
 • Hoe passen we ons bed in de slaapkamer, en houden we ruimte voor hang- en legkasten?
 • Hoe moeten alle leidingen en doorvoeren voor ventilatie, afvoer en standleidingen lopen?
 • Hoe krijgen we elke druppel regenwater die op ons dak valt in de waterzak in de kruipruimte?

Er was eerst een plan waarbij de kas binnen de dakrand zou komen, maar dat zou een veel kleiner kasoppervlakte opleveren. Ook was er even het plan om de looprichting van de trap van de eerste naar de tweede verdieping te keren. Elke keer zochten we toch verder naar mooiere en betere oplossingen. Zo besloten we om een stukje van de toekomstige werkkamer op te offeren voor de trap, en hoeven we de trap op de woonverdieping gelukkig niet te keren.

Tijdens een gezamenlijke brainstormsessie met Mark erbij, gecombineerd met de technische kennis van Jesper zijn alle puzzels opgelost.

En nu ligt er nu een geweldige tekening! We kunnen ons al precies voorstellen hoe het straks is om door de kas te lopen. En de tekening was ook gedetailleerd genoeg om in te dienen bij de gemeente Utrecht. 

Op 18 maart zijn de stukken ingediend bij de gemeente. Op 21 april kregen we bericht dat de aanvraag aan alle eisen voldeed en op 4 mei kwam het bericht dat de vergunning verleend is! We waren op dat moment op vakantie in Italië, en hebben er natuurlijk op geproost!

Een beetje overdonderd maar superblij proosten met een rosé-bubbel in Italië

Daarna werd de verstrekte vergunning gepubliceerd, en begon de bezwaartermijn van 6 weken. Afgelopen week liep die af. Nu staat helemaal niets ons meer in de weg om te beginnen! 

Hoera! De omgevingsvergunning is verleend!

Benieuwd hoe het gaat worden? Op deze pagina vind je de meest recente tekeningen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

Bouwdossier opvragen

Bij een verbouwing wordt vaak gebruik gemaakt van het originele bouwdossier. Op die manier weten architecten, technisch tekenaars en constructeurs met welke materialen gewerkt is, en welke belasting deze kunnen hebben. Als er geen bouwdossier is, maken ze schattingen en nemen ze het zekere voor het onzekere. En dat kan best wel eens duurder uitkomen.

De opdracht was duidelijk: zorg dat het bouwdossier wordt gevonden. Dus onze zoektocht begon.

Bij de gemeente Utrecht kun je bouwdossiers opvragen, bij hun digitale loket. Daar staat dat je vanaf 1996 bij de gemeente zelf terecht kunt, en als je huis van 1995 of eerder is, moet je naar het Utrechts Archief. Ons huis is ontworpen in 1996, dus ik vulde het formulier in.

Ik kreeg een cryptische antwoord van de gemeente:

“Beste Evelyn, U hebt een dossier opgevraagd.
Het gebouw op dit adres is volgens het Kadaster uit 1998. Wij hebben geen oprichtingsdossier van dit adres in ons archief.

Wat te doen

Hebt u vragen? Reageer dan op deze e-mail.”

Heh? Natuurlijk had ik vragen…

Gelukkig wilden ze het me wel even uitleggen, de korte versie is: wij kunnen niks vinden, de kans is groot dat het is vernietigd… Probeer het bij het Utrechts Archief. Maar daar vonden ze ook niks. Dus, dat was nogal een domper…

Gelukkig wist een buurman te vertellen dat de originele architect Fons Verheijen was. En dat de allereerste opbouwen ontworpen zijn door Kerste-Meijer. Hier zie je hun tekeningen voor de ‘daketages’, zoals ze het zelf noemen.

En Rick Thani zou over het archief beschikken, en wellicht nog tekeningen hebben. Toen ik hem belde, was hij ontzettend vriendelijk en absoluut bereid om in zijn archief te kijken. Hij had recent nog opbouwen voor buren van ons ontworpen, dus hij dacht dat er nog wel wat was. Maar eerst ging hij met zijn bureau verhuizen, dus we moesten even geduld hebben. Drie weken later nam hij contact op. Het bouwdossier was er nog! Het bestond uit een groot aantal tekeningen op A3 formaat. Rick heeft het laten inscannen door een repro-service en naar ons toegestuurd. Bedankt, Rick!

En toen dacht ik: elke buurvrouw of -man die een opbouw wil, maakt ditzelfde rondje langs de gemeente en het archief. En ze krijgen allemaal hetzelfde antwoord als ik… Dus ik heb de gemeente gevraagd of ze de tekeningen opnieuw in hun archief wilden opnemen. En dat wilden ze wel.

Toen ze de bestanden bekeken, en het BV-nummer controleerden, bleek dat het dossier al die tijd in het archief heeft gezeten, maar op een verkeerde plek was opgeslagen… Dat gaan ze nu herstellen. Fijn voor de volgende! Maar de mensen die nu in onze straat wonen kunnen de bestanden natuurlijk ook van ons krijgen. 🙂 Scheelt weer een tientje…

Tekening van doorsnede van ons huis, uit het dossier.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Conceptfase

Waar staan we nu?

Komt die kas er nog?

Dat vroeg de buurvrouw vandaag. Een poosje geleden was er namelijk een vuurwerkbom op het basketbalveldje vlakbij afgegaan. Ik twijfelde toen of het een goed idee was, want er zal maar een nieuwe vuurwerkbom worden gelegd, en dat dan alle ruiten van je kas sneuvelen…

Gelukkig komt er geen tuindersglas in. Dat is dun en goedkoop glas. Wij moeten de kas bouwen met veiligheidsglas om doorvallen door ons te voorkomen maar ook om bestand te zijn tegen uitdagende weeromstandigheden op de 3e verdieping.

Dus we laten ons niet tegenhouden, en gaan gestaag door met ons plan! Nu zitten we in de aanloopfase naar de bouwvergunning. Dat houdt in dat de schetsen van Mark moeten worden omgezet in technische tekeningen, die voldoen aan het Bouwbesluit. En dat er constructieve berekeningen moeten worden gemaakt, om te zien of het bestaande huis zo’n kas wel kan dragen of dat er een versteviging aangebracht moet worden op ons dak.

Bouwdossier

Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we bij de gemeente Utrecht het bouwdossier opgevraagd. Daar zitten technische tekeningen in van het bestaande, zodat de tekenaar niet alles opnieuw hoeft te tekenen.

Helaas heeft de gemeente het dossier niet meer. Er was een tijd dat alle dossiers ouder dan 10 jaar werden weggegooid, waaronder dat van ons huis. We werden eerst met een cryptisch mailtje naar het Utrechts Archief gestuurd, maar daar ligt helaas ook niks.

Dit is een voorbeeld van hoe zo’n constructietekening er in 2001 uitzag

Van een buurman kreeg ik de naam van de architect die het dossier nog wel zou kunnen hebben, Rick Thani. Toen ik hem belde en het verhaal uitlegde, gaf hij aan dat hij dit dossier hoogstwaarschijnlijk nog wel heeft. Hij heeft namelijk kort geleden voor 4 andere huizen in de straat ook opbouwen getekend, die nu gebouwd worden. Het was een ontzettend leuk gesprek, hij was enthousiast over ons afwijkende plan, en gaat het dossier volgende week opsturen!

Nog een uitdaging

Naast de zoektocht naar het bouwdossier, hadden we ook nog een uitdaging met de trap. In de schetsen hebben we de trap van de slaapverdieping naar de kasverdieping, precies boven de trap van de woonverdieping naar de slaapverdieping bedacht.

Maar daarbij is geen rekening gehouden met een bordes bovenaan de trap, die naar de kasverdieping leidt. Volgens het Bouwbesluit, waarin staat waar huizen aan moeten voldoen, moet er bovenaan de trap een stuk vloer van 90 x 90 cm zijn waar je op kunt ‘landen’. En daar voldoet onze schets niet aan.

Het bordes om op te ‘landen’, bovenaan de trap, is niet groot genoeg

We gaan dit oplossen door op de slaapverdieping de trapopgang op een andere plek te beginnen. De trap loopt dan nog steeds van links naar rechts, zoals in de tekening, maar start een stuk verder naar links, en krijgt waarschijnlijk een onderkwart en een bovenkwart. Dat houdt in dat je trap een bocht maakt, zoals je hierboven in de schets kunt zien.

Dus nu we dit hebben opgelost, kunnen we vaart maken, en zorgen dat die technische tekeningen en constructieberekeningen er komen! En hopelijk ligt onze vergunningsaanvraag deze herfst dan nog bij de gemeente.

Schets van de inrichting van de slaapkamer en trapopgang door Mark

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Uitwerkfase

Kassen kijken – Villa Augustus in Dordrecht

Bij Villa Augustus komen we graag. Je kunt hier lekker eten en ook overnachten. Bij mooi weer zit je op een verhoogd terras met uitzicht over een prachtige tuin.

Zo mooi is het bij Villa Augustus, deze foto is gemaakt in juli

Er staan mooie historische kassen op het terrein. Die zijn alleen vaak wat minder praktisch en lijken niet meer op de moderne, strakkere kas die wij gaan plaatsen. Desondanks was er genoeg te zien wat wij mee kunnen nemen als inspiratie voor onze kas.

Stalen draden om planten tegenaan te laten klimmen

Tegen het dak van deze mooie kas liepen op verschillende plaatsen stalen draden waar je met een touw of draad weer planten tegen kan laten klimmen. Bijvoorbeeld tomaten waar we zo gek op zijn maar ook bonen, komkommer, meloen etc.

Spoelbakken met rooster erin om groente te spoelen maar ook om een ingezaaide bak te beregenen
Een schuur met opslag voor tuingereedschap en tuinbenodigdheden

We denken natuurlijk alleen maar aan planten maar daar heb je ook spullen voor nodig en opslag. Ook daarmee moeten we echt in ons plan rekening houden. Een mooie werkbank of gereedschapsbord voor de veelgebruikte spullen.

Daarnaast voldoende opslag voor de minder gebruikte spullen zoals zaden of speciaal gereedschap en werktuigen die je wel nodig hebt. Dit neemt meer plek in dan je denkt en hier moeten we in onze plannen rekening mee houden.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Conceptfase

Kas op dak van basisschool de paradijsvogel

Tijdens ons bezoek aan kassenbouwer Battist vertelde John ons dat ze ook een keer een kas op het dak van een school gebouwd hebben. Het was toevallig dicht in de buurt dus we zijn ook hier even gaan kijken.

De school staat middenin een woonwijk en is te vinden op Weidevogellaan 201, 2496 MT Den Haag. Je kunt er niet heel makkelijk bij komen, wat ook wel logisch is voor een basisschool.

Van een afstand is de kas mooi te zien over de volle lengte van het gebouw

Aan de uiteinden van de kas staat een grote regenton in de kas voor de opvang van water.

De grote regentonnen staan aan beide uiteinden

Deze kas is wel anders dan de kas waar wij nu plannen voor maken. Ook staat hij toch wat meer beschut dan bovenop ons hoekhuis. Het geeft ons wel veel vertrouwen dat Battist Hobbykassen in staat is om projecten op te leveren die niet standaard zijn.

Het is echt super goed dat deze school een eigen kas heeft. Jong geleerd… Wij hopen natuurlijk dat we straks ook het plezier van tuinieren aan onze jongens over kunnen brengen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Conceptfase